Възможности за европейско финансиране: Време за България да се възползва от тях

 На 21 април 2023г. в София по покана на българския депутат от Европейската народна партия в Европейския парламент г-жа Ева Майдел се състоя среща за представяне на Практическото ръководство за европейските фондове и програми 2021 – 2027, изготвено със съдействието на Европейския институт.

Наред с широките възможности за финансиране на проекти и инициативи, които се предоставят от европейските програми и фондове, се обсъдиха и мястото на България в Европейския съюз и как се развива отношението на българското общество към членството на страната в ЕС.

Някои от акцентите:
Огнян Минчев: ЕС промени България, но ние не говорим за това. Изоставихме темата България в ЕС и позволихме да навлязат странни възгледи. Националният интерес беше обяснен като в противопоставяне на европейския. Но в България има мълчаливо мнозинство, което смята, че българската идентичност е част от европейската.
През последните 15 години за Европа не се говори извън административните щампи. Това оставя българските граждани във вакуум, в който навлизат визи и интереси с антиевропейски елементи.
Левон Хампарцумян: За да имаме инвестиции, трябва да имаме предсказуема среда, ясна геополитическа ориентация и без странни референдуми. Всички тези неща са ключове са планирани стратегически инвестиции. Всяко едно евро стратегически инвестиции носи още седем в инфраструктура и допълнителни услуги.
Харалан Александров: Политиката на ЕС за регионално развитие не е възможна без структурните фондове. Те дават рамката и правят възможно реализирането на важни общински проекти чрез съфинансиране. Забавянето на европейските средства прави така, че общините буксуват и са много притеснени, че няма да могат да реализират жизнено важни услуги за своите граждани.

Наръчникът може да бъде свален от тук: https://1drv.ms/b/s!Auja59Tin-7r0ENqSZRGC9V_XoeE?e=qAipju
Може да видите пълен запис на срещата тук: https://fb.watch/k29zaUiKQt/

 

Със съкращения от: https://applia.bg/