Тутраканска епопея

 Стотици се поклониха пред паметта на героите загинали за освобождението на Тутракан и цяла Южна Добруджа
Депутати, посланици, висши военни уважиха честването на 107-та годишнина от Тутраканската епопея
По традиция, всяка първа неделя от месец септември Община Тутракан и Историческия музей организират Национален събор-възпоминание в Мемориалния комплекс „Военно гробище-1916 г.“ край село Шуменци.

Потомци на загиналите от цяла България, гражданството на Тутракан и гости се стекоха на 03.09.23 г. за да отдадат почит и да положат китка цвете на обелиска, и на гробовете на героите. Тържествената церемония започна с бойни маршове и почетен караул от курсанти от военноморските сили, ученици от младежките гвардейски отряди, членове на родолюбците от НД „Традиция“ от Русе и Силистра и от комитет „Крум Страшний“. Капитан I ранг Ваньо Мусински прие строя на курсантите, младите гвардейци и военно-патриотичните организации.
Заупокойна молитва отслужи ставрофорен иконом Илия Тонков от храм „Св. Николай Чудотворец“ в Тутракан.
Да почетат паметта на геройски загиналите български воини бяха народният представител Ивелин Статев, посланикът на Монголия – Нейно превъзходителство г-жа Лхагвасурен Саянаа, нейно превъзходителство г-жа Мариета Хордес – посланик на Куба, почетният консул на Монголия в Русе проф. д-р Камен Милков, началникът на щаба на ВМС – капитан I ранг Ваньо Мусински, капитан I ранг Петър Петров – командир на Военноморска база Бургас, началникът на НВУ „Васил Левски“ – бригаден генерал Иван Маламов, полк. Борислав Калчовски от Военна академия „Г. С. Раковски“ и почетен гражданин на Тутракан, областният управител на Силистра Минчо Йорданов, д-р Анатолий Кънев – предс. на КПД „Родно Лудогорие“ и почетен гражданин на Тутракан, Божидар Станчев – председател на НС на ТПК в България и член на УС на Европейската конфедерация на производителните кооперации и неговия заместник доц. д-р Владислав Лазаров, Ергин Емин – предс. на Асоциацията на българските градове и региони, представители на централната и местна власт, гости от Румъния и Германия.
В словото си кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов заяви: „На днешния ден отбелязваме 107 години от паметните събития на 5 и 6 септември 1916 г., останали в летописа на историята като Тутраканската епопея. Време, в което отдаваме заслужен поклон и вечна почит към подвига на българските воини, които показаха своята твърдост и желязна воля в тази героична битка за освобождението на Добруджа. Ние, тутраканци, се гордеем, че градът ни заслужено носи званието Град на българската бойна слава, увековечавайки Тутраканската епопея. Вярвам, че докато има истински родолюбци, тази саможертва ще продължава да е основна част от колективната ни памет и да ни напомня да бъдем достойни наследници на онези, извършили този смел и драматичен български акт, на какъвто малцина са способни“.
Десетки поздравителни адреси бяха получени в Община Тутракан. На церемонията бе прочетен поздравителния адрес на президента на Р България г-н Румен Радев, под чийто патронаж премина честването: „Истински родолюбци, и патриоти безсребърници, хиляди се прощават с живота си в околностите на Тутракан в името на святото въжделение – да видят Родината свободна, единна и независима. Чест и слава на героите, които не се побояха да умрат за Отечеството!“
Още десетки поздравителни адреси бяха получени в Община Тутракан, между които от министъра на отбраната Тодор Тагарев, от началника на ВА „Г. С. Раковски“ – генерал-майор Тодор Дочев, от директора на Националния исторически музей – доц. д-р Соня Пенкова, зам.-председателя на Окръжния съвет на окръг Кълъраш, Румъния и много други.
Кметът д-р Димитър Стефанов удостои с почетна значка „Тутраканска епопея“ Тодор Тодоров от Силистра - виден историк, общественик, дарител.
С минута мълчание за героите и ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника-обелиск и вечния огън продължи церемонията.
Паметникът е издигнат преди 100 години от местното население в знак на признателност пред героите на Тутраканската епопея. На него са изписани на четири езика – български, румънски, немски и османотурски - думите: „Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за техното отечество”.
В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година..