40 години община Лесичово

Ръководството на Асоциацията на българските градове и региони присъства на празничния концерт, с който община Лесичово отбеляза своята 40-годишнина. Официални лица и жители на общината изпълниха залата на Народно читалище „Отец Паисий 1980“. Създадена с Указ 2932 от 27.09.1983 г. на Държавен съвет на Народна Република България тогава общини стават Лесичово, Варвара и Черногорово. Но като община до ден днешен остава само Лесичово

.

Идеята за създаването възниква при едно посещение на Тодор Живков – десетилетния Първи на държавата. Връзката му с Лесичово е сантиментална – тук е работила като участъков лекар съпругата му д-р Мара Малеева и той често е идвал в селото. Любопитен факт е и дейното му участие в местния живот. Помнещите твърдят, че в добро разположение на духа той казвал: „Искайте и аз ще дам…“ Така започва работата по обособяването на общината, включваща селата Боримечково, Динката, Калугерово, Лесичово, Памидово, Церово и Щърково.

Сред гостите бяха още областният управител Валентина Кайтазова, народни представители, ръководството на ГЕРБ-Пазарджик, „Продължаваме промяната”, кметове на общини от областта, директори на институции, представители на бизнеса, много бивши служители и приятели.

На тържеството бяха поканени всички бивши кметове на общината, на населените места, председатели на общински съвети, секретари, зам.–кметове и служители. Всички те получиха плакети. Кметът Серьожа Лазаров връчи почетни грамоти на служители с над 20-годишен стаж в администрацията за цялостен принос за развитието на общината. Грамоти получиха и организации за успешно сътрудничество – НСОРБ, Асоциация на българските градове и региони, „МИГ – Панагюрище, Стрелча, Лесичово“, КНСБ и др.

На сцената излязоха кукери от Лесичово и Церово, които с танците си и звъна на тучовете прогониха символично злите сили и показаха за сетен път, защо са сред най – обичаните, канени и награждавани дервишки групи.

Самодейните състави от певчески и танцови групи към местните читалище в Лесичово, Калугерово и Динката също поздравиха жителите и гостите.

Администрацията, начело с кмета духнаха свещичките на огромна торта на сцената, от която всички от присъстващите се почерпиха.

Със съкращения от: zname.info